Nekategorizirano

Rođenje+smrt = život

Zašto je rođenje nove godine uvijek radostan događaj kad on znači i smrt stare godine? Za razliku od drugih vrsta smrti i gubitaka, kraj stare godine je sretno vrijeme jer se fokusiramo na rođenje koje on omogućava.

Ustvari, smrt i rođenje uvijek idu ruku pod ruku. Kad nešto umire, doslovno ili figurativno, ono uvijek stvara prostor za rođenje nečeg novog. A kad rađate nešto novo, oživite to energijom koju dobivate od starih kreacija.
Rođenje vašeg prvog djeteta označava rođenje vašeg roditeljstva i smrt vašeg preroditeljskog ja. Vi više niste osoba koja ste bili prije!
Kroz sve periode roditeljstva umirat ćete i ponovno se rađati puno puta.

Ciljevi, želje i namjere su poput djece koju rađate, osim što ih obično nadživite. Njegujete ih svojom kreativnom energijom a onda oni umiru kad je njihova namjera ostvarena ili kad odlučite otpustiti ih, stvarajući mjesta za rođenje novih namjera.

Znajući to, možete transformirati svaki gubitak, neuspjeh ili razočarenje jednostavnim procesom od dva koraka:

1. otpustite – uzmite si vrijeme da uvažite ono što je “umrlo”, tugujete ako je potrebno, i integrirate promjene uz pomoć rituala i podrške zajednice.
2. otvorite – upstate se i smjestite u prazninu koju ste upravo stvorili znajući da Život prezire vakuum i ponudit će pregršt inspiracije da popunite taj prostor. Pitajte “što se sad želi kroz mene roditi?”

Možete koristiti ovaj proces za stvaranje sretne Nove godine ili ga koristite svake večeri za svako novo sutra ili sretan Novi dan.
Ili nek to bude stalna praksa i imajte sretno Novo SAD!

Prijevod The Daily Groove-a od 1.1.2017. (by Scott Noelle)

Komentiraj